FAQs

Alles wat je wilt weten over onze Ambachtelijke Droge Worst. Hieronder een aantal veelgestelde vragen (FAQs) en de bijbehorende antwoorden. Kijk voor meer specifieke productinformatie bij Onze Droge Worsten.

Q?

Hoe worden de droge worsten gemaakt?

A.

De droge worsten worden handgemaakt in onze worstmakerij te Oudemirdum. Een van onze worstspecialisten voegt de ingrediënten volgens ons traditioneel en geheim familierecept toe aan topkwaliteit varkensvlees. Daarna worden de worsten gerookt op eikenhout. Dit geeft de final touch, waarna de worsten gereed zijn om van te genieten.

Q?

Van welk vlees wordt de droge worst gemaakt?

A.

Van hoge kwaliteit varkensvlees.

Q?

Waarom wordt droge worst gerookt?

A.

Om een tweetal redenen. Het zorgt ervoor dat de worst zijn typerende smaak ontvangt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de droge worst langer houdbaar is. Roken zorgt dus voor zowel smaak als conservering.

Q?

Bevatten de droge worsten allergenen?

A.

Nee, onze droge worsten bevatten geen allergenen.

Q?

Bevatten de droge worsten gluten?

A.

Nee, onze droge worsten bevatten geen gluten.

Q?

Waarom zit er zout in de droge worst?

A.

Zout wordt gebruikt om de houdbaarheid van de droge worst te bevorderen.

Q?

Hoe kan ik mijn bestelling betalen?

A.

U kunt uw bestelling betalen via iDEAL.

Q?

Hoe worden de droge worsten verzonden?

A.

De droge worst wordt verpakt in de te verzenden verpakking en gereedgemaakt voor verzending via de post (afhankelijk van de ordergrootte een brievenbuspakket of doos).

Q?

Hoe lang duurt het voordat ik de droge worst in huis heb?

A.

Indien de worst op voorraad is, dan is het onze insteek om bij bestellingen op werkdagen deze nog dezelfde dag te verzenden. Echter kan het voorkomen dat onze producten door hun populariteit uitverkocht zijn. Wij proberen hierop in te spelen in ons productieproces om dit te voorkomen, echter is dit niet altijd uit te sluiten. Het productieproces zal enkele dagen duren, waarna de verse droge worst verpakt zal worden en direct naar u verzonden zal worden.

Q?

Is iedere worst even zwaar?

A.

Omdat het een natuurlijk product betreft, kan een droge worst onderhevig zijn aan verandering. Diverse invloeden, zoals bijvoorbeeld de samenstelling van het vlees en het weer, hebben invloed op het gewicht van een worst. In dit geval geldt het bekende: ‘geen twee mensen hetzelfde’. Ditzelfde gaat ook op voor twee varkens, en dit werkt door in onze worst. Geen enkele worst is hetzelfde. Elke droge worst is uniek in zijn smaak en heeft zijn eigen kenmerken. Het gewicht kan derhalve (minimaal) afwijken.

Q?

Blijft de smaak van de droge worst altijd hetzelfde?

A.

Omdat het een natuurlijk product betreft, kan een droge worst onderhevig zijn aan verandering. Dit geldt eveneens voor de smaak. Zolang de worst in de verpakking zit, wijzigt de smaak niet, tot de aangegeven datum. Echter, door de worst te laten drogen buiten de verpakking op een geschikte plaats (bijvoorbeeld aan een haakje in een koele, droge en donkere omgeving) zal de droge worst zijn vocht afstaan aan de omgeving. Daardoor kan de kleur wijzigen. Echter wanneer de droge worst onder de juiste omstandigheden bewaard wordt, heeft dit geen invloed op de smaak.

Q?

Ik wil mijn droge worst liever wat droger laten worden, kan dat?

A.

Als u vindt dat de droge worst niet droog of hard genoeg is, kunt u deze het beste uit de verpakking halen en ophangen om te drogen. Laat de worst ‘vrij’ hangen, bijvoorbeeld aan een haakje in een droge omgeving.

Q?

Dient het velletje verwijderd te worden voor consumptie?

A.

Dit is niet noodzakelijk. Er is sprake van een natuurproduct, derhalve kan dit prima gegeten worden. Echter hangt dit af van de manier waarop u uw worst het liefst eet.

Q?

Hoe kan het velletje zo eenvoudig mogelijk verwijderd worden?

A.

Vóór het aansnijden van de worst kunt u deze het beste onder lauwwarm water spoelen. Hierdoor wordt het velletje week en scheurt daardoor minder gemakkelijk. Na enige tijd spoelen zal het velletje zich gemakkelijk laten verwijderen via een inkeping met een mesje.
Als een droge worst na ingevroren te zijn geweest weer iets ontdooit, is het velletje eveneens vrij gemakkelijk te verwijderen.
Andersom kan ook: de verse droge worst een kleine tijd in het vriesvak laten zitten, de buitenkant lichtjes laten aanvriezen, daarna het velletje natmaken, en eenvoudig verwijderen. De laatste manier is vooral aan te bevelen wanneer de worst erg vers is.

Q?

Blijft de kleur van de droge worst altijd hetzelfde?

A.

Omdat het een natuurlijk product betreft, kan een droge worst onderhevig zijn aan verandering. Door de worst lange tijd in de verpakking te laten zitten, kan de intensiteit van de kleur verminderen. Door de worst te laten drogen buiten de verpakking op een geschikte plaats (bijvoorbeeld aan een haakje in een koele, droge en donkere omgeving) zal de droge worst zijn vocht afstaan aan de omgeving. Daardoor kan de kleur wijzigen. Echter wanneer de droge worst onder de juiste omstandigheden bewaard wordt, heeft dit geen invloed op de smaak.

Q?

Wat is de beste plaats om de droge worst te bewaren?

A.

U kunt de droge worst het beste in een koele, droge en donkere omgeving bewaren. Dit komt zowel de houdbaarheid, smaak en de kleur ten goede.
Voor de lekkerste smaak haalt u de verpakte worst enige tijd (ca. 30 minuten) voor consumptie uit de verpakking.

Q?

Hoe dien ik de droge worst te bewaren (in de verpakking)?

A.

U kunt de droge worst het beste in een koele, droge en donkere omgeving bewaren. Dit komt zowel de houdbaarheid, smaak en de kleur ten goede.  Voor de lekkerste smaak haalt u de verpakte worst enige tijd (ca. 30 minuten) voor consumptie uit de verpakking.

Q?

Hoe dien ik de droge worst te bewaren (buiten de verpakking)?

A.

U kunt de droge worst het beste in een koele, droge en donkere omgeving bewaren. Dit komt zowel de houdbaarheid, smaak en de kleur ten goede.
Houdt u van wat hardere droge worst? Bewaar de worst dan op een droge plaats op kamertemperatuur.
Heeft u liever een zachtere droge worst? U kunt de worst dan het beste bewaren in de koelkast. Voor de lekkerste smaak haalt u de verpakte worst enige tijd (ca. 30 minuten) voor consumptie uit de verpakking.

Q?

Kan ik droge worst invriezen?

A.

Uiteraard kunt u de worst invriezen. De houdbaarheid van droge worst kan met invriezen verlengd worden. Hoe lang, is afhankelijk van diverse factoren: wat was de leeftijd van de worst ten tijde van invriezen, op welke temperatuur wordt er ingevroren, etc..
Invriezen kan het beste zo snel mogelijk gebeuren, ontdooien kan het beste zo langzaam mogelijk gebeuren. Dit om de kwaliteit zoveel mogelijk intact te houden. Denkt u er wel om dat de droge worst is ingepakt, om vriesschade te voorkomen.

Q?

Als de droge worst is aangebroken, hoe kan ik deze het beste bewaren?

A.

Indien de droge worst aangesneden is, kan er op het snijvlak vet uittreden. U kunt dit tegengaan door het product gekoeld te bewaren.

Q?

Hoe lang is de droge worst houdbaar (in de verpakking)?

A.

De droge worst is verpakt onder beschermende atmosfeer en is daardoor – zonder smaakverlies – een aantal weken houdbaar. De uiteindelijke houdbaarheid is ook afhankelijk van de worstsoort: een ongerookte worst (zoals bijvoorbeeld onze Kruidnagel Droge Worst) is minder lang houdbaar dan een gerookte droge worst. Omdat roken de worst conserveert, is een gerookte droge worst langer houdbaar.

Q?

Hoe lang is de droge worst houdbaar (buiten de verpakking)?

A.

Buiten de verpakking kan een droge worst – afhankelijk van de omstandigheden – het beste binnen 1 week geconsumeerd worden. Houdt u er echter rekening mee dat de worst in een koele, droge en donkere omgeving bewaard dient te worden voor optimale houdbaarheid.